Vappubrunssi osa 1: Munkit

Vapun kunniaksi tulee juttusarja
vappubrunssi, jossa julkaisen eri 
reseptejä, joista voit rakentaa haluamasi
vappubrunssin. Ensimmäisenä luvassa on 
tietenkin perinteiset munkit. 

Munkit  

100g sulatettua voita
2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 ps kuivahiivaa
n. 8dl vehnäjauhoja

paistamiseen n. 1,5l rypsiöljyä
pinnalle sokeria

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. 
  2. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Sekoita jauhot taikinaan vähän kerrassaan. Lisää välissä voisula ja loput jauhot. 
  3. Kohota taikinaa liinan alla noin 45minuuttia. 
  4. Itse teen munkkirinkilät siten, että muotoilen taikinasta pötkön, josta leikkaan paloja. Paloista pyörittelen pullia ja teen niiden keskelle reiän. Pyörittelen reikää sormilla suuremmaksi. Näin munkkirinkelit kestävät kiinni, kun niihin ei tule liitoskohtaa, joka paiston aikana helposti aukeaa. Anna munkkirinkeleiden kohota liinan alla vielä hetki.
  5. Laita öljyä reilusti kattilaan, niin että munkit pystyvät kellumaan öljyssä. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Pidä kattilan kansi lähellä ja mikäli öljy syttyy palamaan, tukahduta liekit kattilan kannella. Öljyn oikea lämpötila on tärkeä, koska liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle ja liian kuumassa öljyssä pinta tummuu liikaa ja munkki jää sisältä raa’aksi. 
  6. Kun öljy on sopivan kuumaa (itse käytän paistomittaria) paista munkit 2-3 munkkia kerrallaan. Käännä munkki kun ensimmäinen puoli munkista on ruskistunut. Nosta paistuneet munkit lautasen ja talouspaperin päälle. Anna hetki jäähtyä, että pystyt käsittelemään munkkia ja pyörittele munkit sokerissa. Kommentit