Savujuusto


Lupailin juttua savujuustosta jo
viime viikolla, mutten työkiireiden 
vuoksi sitä ehtinyt blogiin tekemään,
joten tässäpä se nyt on 😊

Hankin viime kesänä meille
savustuspöntön ja tähän asti olen
savustanut siinä lähinnä kalaa. 
Kokeilin kuitenkin nyt myös 
juuston savustamista ja kokeilu oli
kannattava 👌
Halusinkin jakaa idean ja reseptin
myös teille, jotta voitte vaikka 
pääsiäisen aikaan kokeilla 
savustettua juustoa lisukkeena
muille pääsiäisherkuille.
Juuston savustaminen on helppoa ja 
itse savustaminen on todella nopeaa. 

Valitsin juustoksi ahvenanmaalaista Port salut-juustoa,
koska koko perhe pitää kermajuustosta ja
ko. juusto on tarpeeksi kovaa savustamiseen. 
Savustaessa ns. kovat juustot toimivat 
parhaiten, sillä pehmeämmät juustot sulavat 
helposti. 
Esimerkiksi halloum toimii todella hyvin ja
sitä ajattelinkin kokeilla seuraavaksi. 

Ensimmäisenä tein grilliin tulet, jotta
saisin aikaiseksi kunnollisen hiilloksen.
Laitoin savustuspöntön pohjalle noin
kourallisen leppälastuja folion päälle ja kaadoin niiden
päälle Kaski kylmäsavu-lagerolutta
(folio pohjalla helpottaa savustuspöntön
siivousta kummasti...)
Tumma olut antaa enemmän makua ja myös
sokeria voi ripotella hitusen 
leppälastujen sekaan ja vaikka
katajanoksan.
Oluen annetaan imeytyä hetki lastuihin. 


Kun hiillos oli valmis, nostin 
savustuspöntön hiillokselle grilliin.
Leikkasin tässä vaiheessa juustokimpaleen
vähän pienemmiksi viipaleiksi
(noin neljään osaan) jotta savuisuus
tarttuu paremmin koko juustoon.

Kun savua on muodostunut savustuspönttöön
reilusti, nostin savustuspöntön grillin sivuun
pois hiillokselta ja lisäsin juustot
ritilälle folion päällä. En siis käärinyt
juustoa folioon, vaan paistoin ne ritilällä
folion päällä, jotta ne eivät valuisi
ritilältä savustuslaatikon pohjalle, jos
ne sulaisivat. 
Laitoin kannen nopeasti kiinni ja 
annoin juuston savustua. 

Juustoa ei tarvitse savustaa kauaa,
noin 3-5 minuuttia riittää. 
Juustoa voi pitää savustumassa 
niin kauan kuin haluaa, mutta 
kuitenkin siten, ettei se sula. 
Savustuspöntön kantta ei kannata
hirveästi aukoa, jotta savu ei karkaa.
Jos tuntuu, että savustuspöntössä ei riitä
savua, voi juustot ottaa välillä pois 
ja nostaa savustuspöntön takaisin 
hiillokselle, jotta saa lisää savua pönttöön.

Juuston voi nauttia sellaisenaan
esimerkiksi valkkarin kanssa tai 
voit lisätä sen esimerkiksi salaattiin.
Nam! 



Kommentit