Laskiaisdonitsit


Helmikuussa herkutellaan 
Runebergintortuilla ja laskiaispullilla.
Ensimmäiset eivät kuulu suosikkeihini alkuunkaan ja
pullastakaan en oikein piittaa. 
Sain kuitenkin laskiaispullista idean,
jonka toteutin jälkkärimuodossa. 
Laskiaispullat muuntautuivatkin meillä
tänä vuonna donitseiksi. 
Tämä jälkkäri sopii hyvin vaikka
ystävänpäiväksikin hempeän
värimaailmansa puolesta. 

Donitsit on kuorrutettu 
vadelmakuorrutteella ja 
laskiaispullien hillona on
mansikkasorbettia. 
Kermavaahto on maustettu
vaniljasokerilla ja sokerilla
ja päälle ripotellaan
paahdettuja mantelilastuja.

Donitsit on tehty munkkitaikinasta,
jota on vähän notkistettu rahkalla,
jotta maku on laskiaispullamainen. 
Taikina kannattaa jättää sen verran
löysäksi, että sen saa 
annosteltua donitsipellille.
Halutessaan donitsit voi toki 
myös uppopaistaa munkkien tyyliin,
mutta uunissa donitsit paistuivat
paljon vähemmällä vaivalla ja
vähemmällä rasvalla.



Mansikkasorbetti

6dl mansikoita

2 rkl sokeria
1 kananmunanvalkuainen

1. Soseuta jäiset mansikat tehosekoittimessa.

2. Sekoita sokeri ja valkuainen ja vaahdota ne.
3. Lisää valkuaisvaahto mansikkasoseeseen ja
laita 1-2 tunniksi pakastimeen. 
4. Annostele lusikalla tai jäätelökauhalla
sorbetista palloja laskiaisdonitsiannokseen.

Donitsit

24 kpl


100g sulatettua voita
2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 pss kuivahiivaa
n. 7dl vehnäjauhoja
200g sitruunarahkaa

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sulata voi. Lisää lämpimän

maidon joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. 
2. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Sekoita jauhot taikinaan vähän kerrassaan. Lisää välissä voisula ja loput jauhot. Sekoita 
taikinaan lopuksi sitruunrahka.
3. Annostele taikinaa voidellulle donitsipellille 
lusikalla. Annostele donitsimuotit vain puoleen väliin 
asti, koska taikina kohoaa uunissa.
4. Paista donitseja uunissa 200 asteessa
noin 8-12 minuuttiin. Kokeile cocktailtikulla,
ovatko donitsit kypsiä. Älä paista donitseja liikaa,
jotta ne eivät kuivu.
5. Anna donitsien jäähtyä ennenkuin kuorrutat ne.

Vadelmakuorrute


4 rkl suomalaista vadelmamehua

n. 2-2,5 dl tomusokeria

1. Vatkaa vispilällä mehuun tomusokeri.

Lisää tomusokeria vähän kerrassaan niin kauan,
että kuorrute on tarpeeksi paksua, että se pysyy
donitsien päällä, mutta että donitsit pystyy vielä
dippaamaan kuorrutteeseen.
2. Kuorruta jäähtyneet donitsit dippaamalla ne
kuorrutteeseen. Anna kuorrutettujen donitsien jähmettyä 
esim. jääkaapissa ennen niiden tarjoilua. 

Kermavaahto


2 dl vispikermaa

vaniljasokeria
sokeria


1. Sekoita kerma ja sokerit ja vatkaa kerma
vaahdoksi. 



Kommentit